Nyom nélküli ajtónyitás télen is

 

Télen gyakran felmerülő kora reggeli probléma, hogy az ember csak álldogál kabátban az autó mellett és nem képes bejutni. A legtöbb esetben nincs idő hosszasan tanakodni, azonnali megoldás kell! Sürgős ajtónyitás!

 

Mi okozhatja a problémát?

 

Számos ok állhat a probléma hátterében, de télen különösen fontos, hogy pontosan felismerd! A nem nyíló ajtó mögött meghúzódhat a befagyott zár, esetleg valamilyen műszaki probléma vagy maga a zár nem hajlandó engedelmeskedni. Nagyon nehéz ilyenkor hirtelen megoldást találni, hiszen szorít az idő, fázik a kezed, a gyerekek pedig már sorakoznak a háttérben, mindenki ideges. A legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz, hogy erőnek erejével elkezded feszegetni az ajtó zárját.

Hogy miért? Mert nem biztos, hogy egyszerű fagyásról van szó! Emellett pedig, fennáll a lehetősége annak is, hogy még ha valóban „csak” fagyás okozza is a bajt, a fagyott alkatrészek, annyira el vannak merevedve a hidegben, hogy a feszegetéssel még nagyobb bajt okozol, mint ami eredetileg volt. 

Olvasztás vízzel, gőzzel, levegővel

 

Még csak nem is kell hozzá kemény tél vagy rendkívül rossz, havas, ónos esős idő, hogy az autózár befagyjon, csupán néhány óra is elég, hogy megtörténjen. Sok praktika terjed az interneten arról, hogy mi a teendő, ha reggel befagyott ajtózárral találod szembe magad. Ezek gyakran ajánlják, hogy önts rá forró vizet, hogy vidd ki hosszabbítón a hajszárítót, sőt azt is, hogy a forrásban lévő víz gőzével próbáld felolvasztani a kilincset. A népszerű megoldási javaslatok között igazából csak a következményeket felejtik el megemlíteni. Újabb, nagyobb, immár helyrehozhatatlan károkat okozhatsz, amivel csak a költségeid fognak nőni.

 

Különböző anyagokkal való kenegetés ajtózár befagyásakor

 

Számos jégoldó sprayt-t, kencéket, fújkálókat is ajánlanak, amiket szintén érdemes ésszel használni. Ha ezek valamelyike hatásosnak bizonyul, akkor nagy szerencséje van az autó tulajának. Habár a termékek főképp olajalapúak, így azok később nem okozhatnak problémát, nem fagynak meg újra, mégis előfordulhat, hogy éktelenkedő foltot hagynak a kocsi felszínén, ami akár sokáig ott is maradhat. Összességében tehát, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

 

Mi legyen, ha az ajtó nyitás nem sikerül? 

 

Ha mindent bevetettél és az ajtó nem nyílik, akkor sem kell aggódnod! A tapasztalat azt mondja, hogy télen sokkal gyakrabban gyanakodnak fagyásra, mint ahányszor ez valóban meg is történik. Amennyiben a jégoldó spray nem segít, ideje elgondolkozni azon, hogy talán nem egy kis fagyásról van szó. Ekkor az első és legfontosabb pont, hogy nem szabad tovább próbálkozni a feszegetéssel! De akkor mi a teendő? Fordulj szakszerű segítséghez! Ha minket hívsz, akár percek alatt, szakszerűen és károkozás nélkül megoldjuk a problémát! Budapesten akár egy órán belül kiérkezünk és pillanatok alatt megoldjuk az ajtó nyitást. Tegyél egy próbát velünk!